Inspiratiesessie van Vieira Nkosi bij #Travelfest

Written by Project014 22 september 2016

A.s. zaterdag geeft muzikant Vieira Nkosi een  inspiratiesessie tijdens Travelfest in Bibliotheek Rotterdam.

Vieira, een artiest die werkte als docent in het voortgezet onderwijs, maar na een bijna-doodervaring erachter kwam dat hij zijn hart eigenlijk negeerde en juist vol voor zijn droom moest gaan.

Lees hier waarom jij dit niet mag missen.
 

Vieira Travelfest Project014
Vi·ei·ra N·ko·si (vj’ejra-?’k??s?
1.  Ternauwernood aan de dood ontsnappen 2.HipHop en aanverwante uitingen kiezen als levenswijze 3. Terugkomen op onafgemaakte zaken en afronden

Voordat de muziek van deze artiest  een weg vindt naar je hart, via een omweg langs je oren, is het zijn naam alleen al die intrigeert. Vieira is letterlijk zijn achternaam, en Nkosi betekent in de Zuid-Afrikaanse taal Xhosa zoveel als Chief. Vraag je de beste man zelf naar de betekenis achter deze naam, dan antwoordt hij: “Het staat voor onafhankelijkheid en meester zijn over mijn eigen lot.”

Terwijl hij opgroeide in de Rotterdamse wijk Kralingen, had hij menig klassiek HipHop-album als soundtrack voor alles dat hij meemaakte. Een oudere neef, die zelf niet rapte maar wel altijd de allerlaatste tapes in zijn bezit had, zorgde ervoor dat hij op de hoogte bleef en uiteindelijk zelf een carrière in de muziek zou ambiëren. De combinatie van opgroeien in Rotterdam met zijn Kaapverdiaanse achtergrond zorgt voor een boeiende cocktail. Dit komt tot uiting in snoeiharde raps& beats, afgewisseld met  melancholische, doch pakkende melodieën. Alsof dit alles nog niet genoeg is, weet Vieira Nkosi zich ook in beide talen uit te drukken.

Vieira is een MC in de traditionele zin van het woord. Hij is de ceremonie meester met zijn harde en heldere stem, flow en inhoud. Combineer dit met zijn voorliefde voor soulvolle, doch snoeiharde producties, en je hebt Vieira.“Ik vertel verhalen als een griot (West-Afrikaanse traditionele verhalenverteller), dus  is het voor mij niet meer dan logisch dat ik wat te zeggen heb in mijn muziek. Dat is hoe ik HipHop heb leren kennen: als muziek met een positieve insteek,” aldus de man zelf. Verwacht echter geen KinderenvoorKinderen-taferelen van deze artiest. “Omdat ik een verhaal te vertellen heb, wil nog niet zeggen dat ik preek. Wu-Tang maakte muziek voor de kids, maar daar was niets liefs aan. Ik breng realiteitraps gevuld met metaforen, waarin ik mijn visie geef op de echte wereld en hoe ik mij op een positieve wijze daarin staande probeer te houden.”

Vieira Project014

Even leek het er echter op dat de muziek van deze griot nooit het daglicht zou zien. Op 17-jarige leeftijd kreeg Vieira te horen dat hij lijdt aan de Ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking. In de zomer van 2013 zou deze ziekte ervoor zorgen dat hij een bijna-doods-ervaring meemaakte.  “Ik overleefde de operatie ternauwernood…Ik zag Magere Hein de kamer binnenlopen om me te halen. En dit meerdere keren. Ware het niet voor mijn grootouders wiens spirits gezelschap hielden, zou ik hier vandaag niet meer zijn geweest. Iedere keer dat hij binnenliep, vertelde ze hem vriendelijk doch dringend dat mijn tijd nog niet was gekomen. Ik had nog een missie te vervullen.”

Hoewel hij letterlijk doodsangsten uitstond, is het juist deze ervaring zijn die de motor vormt bij het najagen van zijn passie: muziek.  Dit is ook het verhaal van zijn eerste single “Sankofa.” Hiervoor reisde Vieira Nkosi  naar het West-Afrikaanse Benin, de geboorteplaats van de Voodoo-cultuur, om de bijbehorende videoclip op te nemen. De regie voor deze videoclip nam hij zelf in handen.

Over zijn album-titel: “Kralienge state of mind” zegt Vieira het volgende:“Kralingen is de buurt waar ik ben op gegroeid. Ik heb er veel gezien, positief en negatief, wat allemaal van invloed is geweest op mij. De Kaapverdiaanse uitspraak Kralienge heb ik gekozen als eerbetoon aan mijn roots. Dit alles zal terug te horen zijn op het album.”

 


Over Project014

Training, Events & Leerconcepten.

info@project014.com | http://www.project014.com